Mer pengar krävs för barnkultur

Alla skolor i Uppsala ska ha ett eget bibliotek och mer pengar till musikskolan. Det kräver nätverket Barn- och ungdomskulturgruppen i ett öppet brev till ansvariga politiker och tjänstemän.
Önskelistan från nätverket är lång. Förutom mer pengar till musikskolan och att alla skolor ska ha ett eget skolbibliotek med en utbildad bibliotekare, vill man ha fler fritidsgårdar ute i de olika stadsdelarna och ökat stöd till fria grupper både i form av lokaler och pengar. Dessutom vill man ha löfte om att Gottsunda Teater och Bror Hjorts Hus kan fortsätta sin barn- och ungdomsverksamhet även åren framöver. Ekonomin inom Uppsala kommun är hårt ansträngd. Bara i år beräknas underskottet bli över 400 miljoner om allt fortsätter som idag, men det hindrar inte de här kraven, säger ungdomskonsulenten Christer Johansson, som är en av dem som skrivit under brevet: - Hela tiden så säger politikerna det att barn och ungdomar är prioriterade och då måste de visa det i handling. Uppsala kommun måste också kartlägga hur pengarna inom barnkultur används idag menar brevskrivarna: - Vilka ungdomar får del av det kulturutbud som görs idag? Det måste man ta reda på och när man gjort den kartläggningen så kan man sätta resurserna på rätt ställe, säger Christer Johansson. Kontakta reportern: AnnCharlotte Carlsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".