Problem med passkontroller

Efter terrordåden i USA kräver allt fler flygbolag att resenärerna visar pass innan dom går ombord på flygplanen. Men det här ställer nu till problem för många passagerare som ska resa inom Schengen och som lämnat passet hemma.
- Vi får sitta och skriva ut provisoriska pass till personer som egentligen inte skall behöva ha det, säger Kjell Edman, polisinspektör vid Arlandapolisen. Arlandapolisen utfärdar idag mellan 30 och 40 så kallade provisoriska pass per dag. Allt oftare är det till personer som avsiktligt lämnat passet hemma eftersom de ska resa inom Schengen och därför inte behöver visa pass. Men efter terrordåden i USA kräver alltså allt fler flygbolag att få se passet som en säkerhetsåtgärd. Att skriva ut ett tillfälligt pass tar visserligen inte mer än 5 -10 minuter men det tar det tid för folk att ta sig från terminalen till polishuset och fotografera sig i fotoautomaten. Kjell Edman på Arlandapolisen tror att man skulle kunna bespara polisen jobb och resenärerna obehag om alla flygbolag hade samma regler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista