Bålsta

Tavlor för miljoner stulna

Uppdaterad 14.30

Utredningen kring tavelstölden från Åbergs museum i Bålsta fortsätter. Över tio poliser arbetade under fredagen med ärendet.
– Det här är ju ett beställningsjobb, dom visste precis vad de skulle ha, säger Carina Åberg, vd på muséet.

Det var under natten till fredag som ett antal inbrottstjuvar bröt sig in i en av konsthallens dörrar och stal sex konstverk. Fem tavlor av bland annat Andy Warhol och Roy Lichtenstein stals till ett värde av flera miljoner kronor.

Polisen var tidigt klara med brottsplatsundersökningen och konstverken ska nu anmälas till interpol och till Art loss registret, ett företag i London som är specialiserat på att registrera konst och värdeföremål.

Men Carina Åberg tror inte att tavlorna kommer tillbaka och inte heller att tjuvarna åker fast.
–  Andy Warhol och Roy Lichtenstein som är två väldigt populära popkonstnärer. De har varit här och rekat, de visste antagligen hur ofta det går en väktare här och de visste antagligen precis vad vi hade för larm.

Tolv minuter över två i natt gick inbrottslarmet på Åbergs museum i Bålsta. Tjuvarna fick med sig sex objekt som tillsammans har ett värde på några miljoner kronor.

På flera ställen i konsthallen gapar stora hål med vitmålad vägg. Innan stölden satt istället där tre verk av den amerikanska popkonstnären Roy Lichtenstein, två verk av amerikanen Andy Warhol och så en ”filmaffisch” som Carina Åberg tror tjuvarna misstog sig om:
– Andy Warhol har gjort en bild utav den här gamla filmaffischen från 40-talet. Så de har tagit affischen istället för konstverket, säger hon, skrattar till och tillägger:
– Det är den enda glädjen i det här, att de tog fel pappskallarna!

Hon tror inte att chansen är så stor att tavlorna kommer tillbaka, och om sina känslor just nu säger hon:
– Jag är mest arg och så är jag ledsen för Lasses skull. De har ju verkligen tagit godbitar, säger Carina Åberg, vd på Åbergs museum i Bålsta.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se
Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista