Kritik mot arbetsmiljö för veterinärer

Livsmedelsverkets officiella veterinärer mår så dåligt att deras huvudskyddsombud har lagt ett skyddsombudsstopp, det vill säga stoppat allt arbete med omedelbar verkan, eftersom veterinärerna riskerar att få allvarliga hälsoproblem. Redan har en veterinär sjukskrivits, berättar Arne Mustonen veterinär och huvudskyddsombud.

-Han var ute och mätte på ett slakteri och kom fram till att slakteriet inte följde djurskyddslagstiftningen. Han påpekade detta och gjorde som han skulle: nämligen anmälde det till kommunerna. Företaget blev jätteargt på honom och hotade honom, säger Arne Mustonen.

Veterinärerna är placerade på heltid ute på slakterier. Det är många av de cirka åttio officiella veterinärerna som, liksom han som hotades, jobbar ensamma på sitt slakteri. Vilket betyder att en ensam person ska företräda en myndighet och se till att lagarna följs.

- För vår del måste företagen vet att det inte är min personliga uppfattning som jag för fram utan ett lagkrav som gäller alla slakterier i hela Sverige, säger Arne Mustonen.

Sedan 2006 gäller dessutom en ny lag på området, EU:s så kallade Hygienförordning (EU 854/2004). Veterinärerna tycker att både de själva och slakterierna kan alldeles för lite om EU -lagen. De dåliga kunskaperna tillsammans med det utsatta ensamarbetet gör situationen ohållbar, tycker huvudskyddsombudet Arne Mustonen, som därför stoppade arbetet.

- Det jag som skyddsombud vill att man ska göra, är att dels utbilda oss så att vi veterinärer vet vad som ska gälla och hur man ska bedöma olika saker, med framför allt så att vi kan sprida våra kunskaper till företagen, våra chefer, och andra myndigheter så att vi på ett effektivt sätt kan jobba med djurskydd utan att bli oense.

Skyddsombudsstoppet är nu hävt, så veterinärerna jobbar som vanligt igen. Men Arbetsmiljöverket ger veterinärerna rätt i att de inte har någon bra arbetsmiljö.

- Deras arbetsgivare, Livsmedelsverket, vill däremot inte känna igen beskrivningen av kunskapsbrist och utsatthet.

- Vi delar inte den uppfattningen. Vi tycker att vi har en bra kompetens bland våra veterinärer. Vi har tydliga instruktioner om hur de ska agera ute på slakterierna. De instruktionerna måste revideras nu, men det är minimala förändringar i sak, säger Peter Brådenmark på Livsmedelsverket i Uppsala.

Elin Jönsson

elin.k.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista