Myndigheter stödjer kritiska veterinärer

Både Arbetsmiljöverket och Jordbruksverket tycker att Livsmedelsverkets slakteriveterinärerna borde få mer utbildning. Att de inte har tillräckliga kunskaper i sin nya arbetsmetod gör att de riskerar ohälsa på jobbet.

Det skriver Arbetsmiljöverket i ett inspektionsmeddelande efter sommarens skyddsombudsstopp:

Veterinärernas arbete stoppades den 13 juni i år, eftersom huvudskyddsombudet bedömt det som att de riskerar sin hälsa på jobbet. När Arbetsmiljöverket inspekterade arbetsplatsen den 16 juni, upphävde dom stoppet, men slår ändå fast att det finns risk för påfrestningar som kan leda till ohälsa.

Livsmedelsverket uppmanas att se till att veterinärerna har tillräcklig kompetens för sina nya arbetsmetoder: det ska finnas skriftliga instruktioner om hur arbetat ska genomföras, hur beslut ska fattas och hur de ska agera vid hotfulla situationer.

”Ni ska även säkerställa att er personal har kunskaper om riskerna som arbetet med myndighetsutövning innebär”, skriver de i inspektionsmeddelandet.

Peter Brådenberg på Livsmedelsverket i Uppsala svarar:
– Det är precis dom delarna vi tar upp i vår konsekvensbeskrivning. Det vill säga att vi ska ha en utbildning och vi ska revidera våra instruktioner också. Det skriver vi där, och det hade vi gjort innan det här stoppet kom också.

Men lagen med det nya arbetssättet har ändå funnits i två års tid. Den utbildning som är planerad till hösten ger inte skyddombudet Arne Mustonen mycket för:
– De tre timmarna som Livsmedelsverket nu har i pipeline, dels finns dom inte för alla, dessutom så är de lagda på en helg utan helgersättning. De är inte riktigt seriösa. Jag har tittat på deras budgetarbete och de har inte äskat pengar för den här utbildningen.

Mustonen får stöd av Jordbruksverket som också tycker att höstens utbildning är för kort. Och varför det har dröjt mer än två år innan utbildningen blir av, vet inte Katharina Gielen på Jordbruksverket:
– Det kan egentligen bara Livsmedelsverket svara på. Just vad det gäller utbildningen har vi erbjudit oss, det har vi gjort flera gånger, men SLV måste se till att veterinärerna kommer dit, det säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

Senast den 30 oktober ska Livsmedelsverket ha kommit tillrätta med problemen.

Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista