Uppsala

Stora skillnader i simkunnighet

Fler skolelever i Uppsala har gått på simundervisning det senaste året, efter att politikerna beslutade att det skulle bli billigare för skolorna, men fortfarande är det stora skillnader i simkunnighet mellan barn i olika klasser.

– Det är lite olika från klass till klass. Vissa har 100 procents simkunnighet, medan i andra är det betydligt lägre, det säger Simon Andersson, badchef på Fyrishov i Uppsala.

I hela landet är det ungefär vart tredje barn i tredje till femte klass som inte kan simma. I Uppsala är det fler som kan säger Simon Andersson, men långtifrån alla.
– Det finns vissa områden, kanske mer invandrartäta eller låginkomsttagare, som också SLS’s statstik visar, att det är ofta dom som blir lidande. Man har kanske föräldrar som inte simmar, och då kanske man inte kommer och badar lika ofta, och det leder till att man inte lär sig simma, säger han.

Fler skolelever kommer till simundervisning på Fyrishov sedan det för ett år sedan blev billigare för skolorna säger Simon Andersson.

Men Cecilia Forss, moderat och ordförande i barn- och ungdomsnämnden medger att det här kanske inte räcker och kanske ska de gå ut med information till föräldrar om att simkunnighet är viktigt:
– Det är självklart att man nu under andra året måste titta mera på hur man ska få alla barn vilja simma och lära sig att simma, säger hon.

Lisa helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista