Alunda

Olandsgården Lex Maria-anmäls

En äldre man som bodde på äldreboendet Olandsgården i Alunda gick med lårbensfraktur och hjärnblödning i flera dagar utan att det upptäcktes. Mannen avled senare och nu har Olandsgården anmäls till socialstyrelsen enligt Lex Maria.

Olandsgården i Alunda är ett särskilt boende för äldre och handikappade. Den äldre mannen som bodde där hade ramlat vid ett flertal tillfällen och även slagit i huvudet. Det hände under några dagar i april i år.

Han hade feber, kände oro, hade svårt att sova och allt eftersom fick han också svårare att gå. Enligt anmälan till socialstyrelsen så fick mannen då en rullstol och tillsyn dygnet runt eftersom risken för att han skulle ramla var stor.

När han inte längre ville stödja på vänsterbenet undersökte sjukgymnasten mannen och konstaterade att läkaren behövde titta på benet dagen efter. Men det gjorde läkaren aldrig. Personen som anmält händelsen enligt lex Maria menar nu att det handlar om bristande kommunikation personalen emellan.

Några dagar senare fick mannen åka in till akuten på grund av den höga febern. Och där kunde det konstaterats att han hade brutit lårbenshalsen och att han hade urinvägsinfektion. Mannen hade också fått en blödning i hjärnan som sannolik orsakts vid något av fallen. Fyra dagar senare avled mannen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista