Hustrumord i hovrätten

Under måndagen inleddes rättegången i Svea hovrätt mot den man från Uppsala som tidigare fälldes för att ha mördat sin fru i Uppsala under nyårshelgen. Mannen dömdes i våras till livstidsfängelse för mord.

Försvaret hävdar att straffet ska kortas eftersom man snarare tycker att det handlar om vållande till annans död eller dråp

Så här berättar den 36-årige mannen om hur han gick till väga nära han gömde kroppen i skogarna ute vid Fjällnora.
– Jag tror det var en stor sten där vi grävde runt. Vi lägger över kvistar och någon träbit eller något, sa mannen under eftermiddagens förhör i Svea hovrätt i Stockholm.

Svea Hovrätt hörde under dagen såväl den mördade kvinnans bror och syster som den 36-årige mannen. Det samlade intrycket är att paret levde i en mycket stormig relation där skiljsmässan legat på lut vid flera tillfällen.

På nyårsdagens morgon var det dags för ännu ett gräl och i ett handgemäng som gick över styr dödade mannen sin tio år yngre hustru, i rummet intill fanns dom tre barnen.

Inför hovrättsförhandlingarna åberopar nu både försvarsadvokaten och åklagaren varsitt barnförhör:
– Vi åberopar ytterligare ett vittne, min klients dotter som fanns i lägenhet under själva skeendet. Vi gör det för att styrka att det var ett hastigt förlopp och även målsäganden var upprörd och aggressiv vid tillfället, säger Stefan Wallin, mannens försvaradvokat.

Den 36-årige mannen kom in i rättssalen i en ljus skjorta och gav ett avslappnat intryck. Alla åhörare hade då genomgått en mycket nogrann säkerhetskontroll med bland annat kroppsvisitation.

Mannen och den döda kvinnans släkter har länge legat på kant med varandra och det var därför rättegången hölls just i säkerhetssalen i Stockholm.
– De förekommer en mängd anmälningar dom emellan. Polisen anser att det finns en säkerhetsrisk. Det var en tät och obehaglig stämning i tingsrätten, men jag har inte upplevt det personligen mot mig, säger Stefan Wallin.

Rättegången fortsätter på tisdag och på onsdag.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista