Dålig konkurrens ger dålig bostadsmarknad

Ett av problemen bakom Uppsalas bostadsbrist är det dåliga konkurrensläget bland byggföretagen. I Uppsala behövs det byggas tre gånger så många bostäder som idag. Det visar en rapport från Svenska kommunförbundet.
-Varken de privata eller kommunala har tillräckligt med pengar för att bygga, säger Björn Sundström en av de bakom rapporten. -Vad vi kan göra är att ytterligare skärpa våra instrument, få in billig mark, ha tävlingar för att få in intressenter som kan bygga till rimliga kostnader, säger Carl-Johan Engström, planeringsdirektör i Uppsala kommun. I rapporten fastslås att det främst är staten som måste göra något. Den höga momsen och de borttagna statliga byggsubventionerna har lett till att byggandet minskat drastiskt i hela landet. I Uppsala har befolkningen växt med 10 procent sedan 1990, men bostadsbyggandet har minskat med 80 procent. En av orsakerna till det låga byggandet, enligt Engström, är att Uppsalaborna vant sig vid relativt låga boendekostnader och därför inte är beredda att betala vad det skulle kosta att bo i nybyggen. Och att nybyggen kostar beror på att bara ett fåtal byggföretag konkurrerar. -Det är ett av de stora problemen; de delar upp marknaden mellan sig och det gör att det inte alls blir möjligt för många små att komma in och bygga, säger Engström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".