Föräldrapengar kan dröja

Under sommaren är det fler som tar ut förädraledighet och begär föräldrapenning från försäkringskassan. Framför allt är det pappor som tar ut föräldraledighet under sommaren. Det här, i kombination med att många på Försäkringskassan har semester, gör att handläggningstiden kan bli mycket längre än de 30 dagar som är målet.

Det här kan innebära problem för hushåll att betala räkningar i tid. Daniel Eriksson är en av alla pappalediga som inte fått föräldrapenningen i tid.

- Det har gått snart 5 veckor och jag har inte fått några pengar.  Vänner till mig säger att det kan ta upp till två månader, säger han.

En annan Uppsalabo som råkat ut för alltför långa handläggningstider är Lars Sjödin. Så här reagerar han på det:
-Jag blir riktigt förbannad och jag ringer och klagar ordentligt. De har sina 4 veckor på handläggningstid och mer ska det inte ta. Tar det längre än det då gör de fel. De har mina pengar som jag är berättigad till och det ska bara betalas ut, säger han.
- Har det hänt att det har tagit mer än 4 veckor?
- Absolut! Det har gått nästan upp till 10 veckor och det är helt oacceptabelt.
- Kan det bli problem om man har räkningar och sådant då?
- Absolut. Det lägger jag alltid fram för dem när jag förklarar att jag måste ha mina pengar för jag tänker inte gå upp till banken och behöva ta ett lån för att kunna betala mina räknignar, säger Lars Sjödin.

På Försäkringskassan bekräftar man problemet. Fler, särskilt pappor, tar ut föräldraledighet på sommaren, men det som ökat trycket speciellt denna sommar är att det generella uttaget av föräldrapennnig har ökat. Platschef Urban Wiklund, berättar om vilka åtgärder man tar för att snabba på handläggningstiderna.

- Det vi bla gör det är att vi nyttjar, den här sommaren, övertid på medarbetarna, vi ökar utsträckning. Vi prioriterar också om i verksamheten så att handläggare som jobbar med andra ärenden istället jobbar med föräldrarpenning i ökad utsträckning, säger han.
Och på frågan om varför man trots det ändå inte lyckas hålla tidsramarna svarar Urban Wiklund:
- Försäkringskassans medarbetare måste ju också ha semester, så vi blir färre medarbetare också.

Men det tycker Uppsalapappan Lars Sjödin är en dålig förklaring.
- Allting måste ju fungera för det. Jag menar, mackarna kan ju inte stänga under sommaren i 4 veckor så att ingen kan åka bil heller. Jag menar, det finns semesterpersonal och annan kompetent personal som kan göra jobbet. Så himla svårt är det inte, säger han.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista