Östhammar

Källörstomt kan få stadshotell

Tankarna om ett nytt stadshotell i Östhammar börjar nu sakta men säkert ta form. Ännu finns inget konkret förslag att ta ställning till, men bland politikerna i kommunen har det diskuterats om en eller flera möjliga framtida placeringar. Vi hör det centerpartistiska kommunalrådet i Östhammar Jacob Spangenberg.

- I Östhammars tätort så har vi idag inget fungerande hotell. Kommunens roll här är att få till stånd en detaljplan som gör att det blir möjligt att bygga ett bra och attraktivt hotell i ett attraktivt läge i Östhammars tätort, säger han.

Det före detta stadshotellet i centrala Östhammar blev för några år sedan hotell Rydberg. Men det hotellet gick i konkurs i höstas, och på turistbyrån i Östhammar meddelar man att många turister i dag frågar efter ett hotell. De senaste åren har byggnadsnämnden i kommunen haft en planprocess med den så kallade sjöfronten i Östhammar, där olika arikitektfirmor kommit med skisser och förslag på hur man skulle kunna utveckla området. Jacob Spangenberg säger att ett hotell med stor sannolikhet kan komma att placeras vid Källörsskolan:

- Det vi preliminärt funderar över det är att möjliggöra för att bygga ett mindre hotell, någon konferensanläggning nere vid sjön någonstans. Då pekar mycket på att det ska bli på Källörstomten.

De olika politiska partierna i Östhammar är i stort sett alla positiva till det här. Men miljöpartisten Arno Unge vill ändå flagga för några saker som gäller just ett framtida hotell på Källörstomten:

- Jag tycker att det gott och väl ska kunna ligga i det här området men då måste det anpassas till det som är gamla Källörbyggnaden så att säga och den parken som fanns där tidigare. Det får inte bli något som är istället för det här Källörsområdet. Det är det man får tänka på, att det tar över, inte byter ut den här gamla fina miljön, säger Arno Unge.

Alexander Gagliano
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista