Satsning mot grov brottslighet

Polisen i Uppsala län, och i sju andra län, ska skapa särskilda aktionsgrupper som ska jobba mot organiserad brottslighet.
- Dom här grupperna ska inte användas till något annat, utan ska få möjlighet att koncentrera sig just på den här typen av arbeten, säger Seppo Wouri överdirektör vid Rikspolisstyrelsen.

Det här är ett av stegen i regeringens satsning mot den organiserade brottsligheten.

- Verksamheten ska koncentreras mot den grova, organiserade brottsligheten. Samtidigt ska vi också arbeta med andra myndigheter för att få en bättre slagkraft, säger Seppo Wouri och fortsätter:

- Vi ska också bygga upp underrättelseverksamheten så grupperna får bättre underrättelser; vad är det för brott vi misstänker pågår och hur ska vi kunna hantera dom brotten utredningsmässigt.

Bättre underättelsearbete och mer samarbete med andra myndigheter, det är två delar i regeringens satsning mot organiserad brottslighet.

Och dessutom ska alltså åtta polismyndigheter i landet, däribland Uppsala, och Rikskriminalen senast sista juni nästa år ha inrättat särskilda aktionsgrupper mot organiserad brottslighet, det har de fått i upprag av regeringen.

Grupperna ska användas till både regionala och nationella insatser mot den organiserade brottsligheten. Totalt ska 200 personer ska jobba i grupperna.

Men ännu har polisen inte fått nya pengar för det här:
- I höst så kommer regeringen med en proposition,som talar om hur mycket pengar polisen ska få för 2009, och där kan det eventuellt finnas.

Om ni själva får göra fördelningen, vad händer då?
- Då får vi hantera det, säger Seppo Wouri, överdirektör vid Rikspolisstyrelsen.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista