FALLSKÄRM

SM i fallskärm i Gryttjom

Just nu är det ovanligt många människor högt uppe i luften över Uppland. Anledning är svenska mästerskapen i fallskärmshoppning som just nu hålls hålls i Gryttjom strax söder om Tierp.

De närmaste dagarna ska ett 100-tal hoppare göra upp om vem som är bäst i såväl precisions-, hastighets- som formationshoppning.

-Här ute vid precisionsgropen hänger precisionshopparna och packar sina fallskärma på presenningar och bevakar konkurrenternas landningar, berättar tävlingschefen Peter Törnestam.

Varje hopp synas av en domarpanel som håller koll på vilken del av kroppen som nuddar målplattan först. Full poäng får de som kan pricka den innersta cirkeln 2 centimeter i diameter.

17-åriga Emma Eriksson från Stockholm är tävlingens yngsta hoppare missade målplattan med några meter men är oerhört nöjd ändå.

-Igår när jag tränade hamnade jag långt i från där jag skulle. Det gick bättre idag än vad jag trodde det skulle göra.

Emma kände att hon ville pröva på en hobby med spänning. Efter att ha provat hoppa med en en annan hoppare i ett så kallat tandemhopp blev hon biten av sporten.

-Sen fick jag rabatt på kursen, det var så det började.

Jonas Ahlman                                                    jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista