Uppsala

Försvaret: "Han planerade inte att döda henne"

Idag avslutades rättgången i Svea Hovrätt i Stockholm mot den 36-årige uppsalabo som på nyårsdagen mördade sin hustru.

Kroppen hittades i mars i skogen utanför Fjällnora. Försvaret tycker att det handlar om ett dråp i vredesmod snarare än ett överlagt mord, med det vill man att tingrättens livstidsdom mildras. Försvarsadvokat Leif Eriksson räknade i slutpläderingen upp flera skäl, bland annat barnen som fanns i hemmet.
– Påståendet om det är ett planlagt mord är orimligt. Det är uppenbart att ingen skulle planera att begå ett mord med tre barn hemma och sedan gå med barnen till farmor. Risken för att nåt av barnen skulle upptäcka något under eller efter ett sådant mord är ju uppenbar, säger försvarsadvokat Leif Eriksson i slutpläderingen.

Under den här rättegången har flera personer förhörts, bland annat den rättsläkare som undersökte kvinnans kropp såväl ute på fyndplatsen som i obduktionssalen. Han redogjorde noga för vilka stadier en människa som stryps ihjäl genomgår innan döden slutligen inträder.

Åklagare Anne Sjöblom menar att den 36-årige mannen hade haft goda chanser att avbryta manövern i tid om det handlat om något överilat, hon anser istället att det handlat om ett iskallt planerande och hänvisar bland annat till hur kroppen paketerades innan den fördes i väg från lägenheten och ut i skogen.
– Skärpet var ordentligt bundet runt handlederna, överkastet hade virats runt både huvudet och fotändan. Därefter hade silvertejp lindats fler varv. Huvudet var dessutom täckt av ett örngott. Paketeringen hade utförts noggrannt, och inte i panik, säger åklagare Anne Sjöblom under slutpläderingen.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista