Polisen i Uppsala län

Aktionsgrupp tar form redan nu

Polisen i Uppsala län börjar redan nu att jobba med det nya uppdraget från regeringen att skapa en särskild aktionsgrupp i länet som ska jobba mot organiserad brottslighet. Till hösten börjar man nyanställa för att kunna vara klara till juni 2009. Men Kriminalkommisarie Kenneth Ågren hoppas kunna börja använda gruppen innan dess.

- Jag välkomnar det här. Det här är något som jag har velat haft i flera år och vi har ju redan tidigare börjat klä oss i den här kostymen i Uppsala för att kunna bekämpa den här sortens brottslighet.

- Hur kommer det sig att just Uppsala valdes ut?

- Jag tror att det beror mycket på att vi har en organisation redan idag som är ganska bra och jobbar mot de frågorna. Sen ligger vi väl så till geografiskt att det är lämpligt att lägga det här, säger Kenneth Ågren.

Igår blev det klart att Polisen i Uppsala län blir en av 8 polismyndigheter i landet som får extra resurser från regeringen för att bekämpa organiserad brottslighet. En aktionsgrupp på ungefär 20 poliser ska tillsättas och som enbart jobba med den här sortens brott. De ska också samarbeta med andra myndigheter, skatteverket, kronofogden ekobrottsmyndigheten, kustbevakningen, tullverket och kriminalvården för att nämna några. Kenneth Ågren tror att gruppen kommer ha fullt upp.

- Jag tror att vi har ett 50-tal (personer) som man kan tänka sig att jobba emot. Vi har utpressningar, narkotikaförsäljningar, man begår rån, grova misshandlar, man skjuter på varann, man knivskär varann som vi har haft en hel del under sommaren. Det är den typen av verksamhet som vi ska slå bort, förklarar han.

Men ett motorcykelgäng i länet är det inte fråga om berätta Kenneth Ågren. Däremot finns det olika grupperingar i länet som kan komma under luppen hos den här aktionsgruppen.

- En del har etnisk tillhörighet, andra är beroende på vilken stadsdel man kommer ifrån och sen finns det vissa nationella organisationer, grupperingar, nätverk vad man nu vill kalla dem, som har ett litet säte här i Uppsala, berättar han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Jonas Ahlman.
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista