Uppsala

26-åring pressade restaurangägare på pengar

Den 26-årige mannen som greps på bar gärning när han försökte pressa en restaurangägare i Uppsala på pengar, är inte längre misstänkt för beskyddarverksamhet. Däremot är han misstänkt för utpressning.

– Ja, det är en som har gripits på bar gärning när han han är på en restaurang, hotar restaurangägaren att han vill ha pengar, annars ska han förstöra restaurangen, säger Kenneth Ågren på Uppsalapolisen.

Restaurangägaren ringde polisen, som kom till platsen och grep mannen på plats.

Efter dom förhör som hållts idag under dagen så tror inte polisen längre att det handlar om någon organiserad utpressningsverksamhet, där större gäng hotar att förstöra restaurangen om dom inte får pengar regelbundet. Så kallad beskyddarverksamhet.

Men annars vill polisen inte berätta så mycket mer förrän alla förhör är avklarade. Mannen är född 1982 och tidigare känd av polisen. Han har i förhör gett sin version av varför han pressat restaurangen på pengar, vad han skulle ha pengarna till och vad som skulle hända om han inte fick dom.

Polisen ser inte det här som ett trendbrott. Än så länge har ingenting kommit fram som talar för att andra restaurangägare bör oroa sig.
– Vi har inga indikationer på att det skulle vara flera restauranger. Det är ju alltid en oro att det kan öka i och med att det förekommer ju i andra städer i Sverige. Men vi ska se till att det inte att kommer hit, på allvar.

Elin Jönsson
elin.m.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista