1000 länsbor testade mot hepatit C

Fem personer i Uppsala län har befunnits smittade av hepatit C efter blodtransfusioner i samband med sjukvården. I april gick Landstinget ut med ett upprop till alla som fått blod före 1992 om att testa sig mot hepatit C. Hittills har drygt tusen personer låtit testa sig.

Överläkare Kåre Bondesson är klinisk virolog och huvudansvarig vid analyserna av blodproverna vid Akademiska sjukhuset.
- I början var det gott respons för det här uppropet och det var relativt många prover som kom in. Hittintills har vi fått in drygt 1 000 prover och screenat dem med ett antikroppstest. Det har visat sig att fem av de här är Hepatit C-positiva. Hepatit C är en infektion som man kan läka ut, i annat fall kan det bli en kronisk infektion. De här fem kan ha sin infektion sedan de fick blod.

Är det inte märkligt att de inte fångats upp av sjukvårdsmaskineriet innan?
- Hepatit C är en sjukdom som kan gå helt spårlöst förbi. Man har inga tydliga sjukdomstecken. Naturligtvis kan det finnas människor som har fått blodtransfusion och där sjukvården har upptäckt smittan. Och de har naturligtvis inte svarat på det här uppropet.      
Kåre Bondesson berättar att det alltid föreligger en liten risk för att det kan finnas virus i givarblod. I de flesta länder i Europa utför man därför mycket kostsamma virusprover på allt donerat blod. Istället för för de dyra virustesterna, så testar man i Sverige för antikroppar och antigener. Men Kåre Bondeson menar ändå att riskerna för virussmitta vid blodtransfusioner är mycket små. 
- Det är inte alls en sådan situation som vi hade före 90-talets början, när vi faktiskt visste att det fanns någonting i blodet som smittade, som vi kallade för non-A- non-B-hepatit.   

Säger överläkare Kåre Bondeson som är klinisk virolog på Akademiska Sjukhuset i Uppsala. I höst kommer Socialstyrelsen att göra en uppföljning på resultatet av landstingens upprop för att hitta hepatit C-smittade patienter.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista