Namnkrock på nya motorbanor

Just nu planeras två olika motorbanor i Uppland. Den ena är Viking Motor Park i Enköping, den andra Viking RaceWay i Hallstavik. De två har inget med varandra att göra och att de heter nästan samma sak är inget som Allan From, ordförande i styrelsen för Viking Race Way i Hallstavik är helt förtjust i:  

- Vi skickade ett brev till honom en gång i tiden och han svarade och han svarade att han skulle försvara det där med näbbar och klor och då får han väl göra det då. Vi har inte råd och tid att hålla på och processa om det där. Vi vill dra fram ett tillstånd för att bygga en permanent bana, säger Allan From.

Historien bakom namnet Viking Raceway är att Allan From och hans far använde vikinganamn på sina bilar när de tävlade på 60- och 70-talet. När de slutade ville Allan From skapa en permanent bana. Det blev planer för en motorbana i Hallstavik, där man ska rikta in sig på dragracing.

Samtidigt planeras det som bekant för en motorbana i Enköping, som i så fall blir nordens största. Bosse Fallbrink, som är ordförande för Aros Racetrack Development, berättar varifrån han fick namnet Viking Motor Park:

- Jag ville ha ett namn som är gångbart både internationell och i Sverige eftersom det här är en i högsta grad internationell anläggning. Och Viking är ett namn som ingen glömmer. Och Viking Motor Park fungerar på både svenska och engelska vilket gjorde att det är väldigt gångbart. 

Innan de kan gå vidare får de vänta på utlåtande från Miljödomstolen.

Ansökan för Viking Motorpark i Enköping kommer skickas in till Miljödomstolen efter de sista kompletteringarna tillförts ansökan. Viking Raceway i Hallstavik väntar på utlåtande från Miljödomstolen i september.

Men finns det tillräcklig efterfrågan för två motorbanor?
Bosse Fallbrink menar att de båda sköter sitt och att han inte följer projektet Viking Raceway över huvud taget. Och Allan From menar att det beror på länen.
- Det är ju två län. Stockholms län är väl intresserade av att det finns i Norrtälje i och med att vi har kommunen med oss där uppe. Det är en motorrik bygd, Hallstavik. Vad gäller Enköping kan jag inte svara för, säger Allan From på Viking Raceway i Hallstavik
Martina Feuer
martina.feuer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista