Uppsala

Tre kandidater till nytt konstmuseum

I höst kan det stå klart var Uppsalas konstmuseum ska ligga i framtiden. I nuläget finns tre starka kandidater, som utredarna ska titta på.
- Slotts gamla fabrik, Svettis och Riksbankshuset, berättar kulturstrategen Lisen Hessner på Uppsala kommun.

Lisen Hessner ser flera fördelar med det sistnämnda alternativet.
- Riksbankshuset tycker jag skulle vara intressant eftersom Dragarbrunnsgatan och hela det stråket kommer få en uppfräschning. Så långt vi har tittat på det idag så är det väldigt flexibelt, så jag tror att huset går att förändra ganska mycket. Men det är alldeles för tidigt för att säga nånting.

Sedan 1995 har Uppsala konstmuseum härbärgerat i Uppsala slott, men lokalerna är inte optimala. Man kan inte bygga om hur som helst och det ligger en bit från centrum med en lång backe som kan hålla besökare borta, och kommunen utreder just nu en ny placering.

Och Slotts gamla lokaler, Svettis och Riksbankshuset är enligt Lisen Hessner dom starkaste kandidaterna. Paleontologen har de tittat på, men hon tror inte att den kommer att bli aktuell.

Så här säger Magnus Gustavsson och Marlene Hugosson som vi mötte i centrala Uppsala om de förslag som finns:
- Svettis kanske, Slotts ligger lite avigt till säger Magnus Gustavsson.

- Annars vore det ganska läckra lokaler att ha det i, säger Marlene Hugosson, Slotts har ju en känslomässig fördel, men banken har läget.

Men Uppsalakonstnären Petal Roberts är kritisk till planerna på att flytta in ett ytterligare ett befintligt hus:
- Dom är oftast för små och man får inte bygga om dom här kulturhusen hur man vill. Om man kan bygga ett Musikens hus för musiken, varför inte ett Konstens hus för konsten, undrar Petal Roberts.  

Kommunens utredning ska bli klar i höst hoppas kulturstrategen Lisen Hessne, som säger att ett nybygge visst är ett alternativ att titta på:
- Det är givetvis också ett alternativ vi bör fundera på, i all synnerlighet om vi bli utsedda till Kulturhuvudstad 2014, säger hon

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista