Hepatitkontroller dröjde länge

Trots att hepatit C-viruset upptäcktes redan 1989, så har det dröjt ända fram till i vår innan man satte igång den allmänna hepatit C-kampanjen, där alla som fått blodtransfusioner fram till 1992 ombeds att testa sig.

Så här säger Anders Tegnell, chef på Socialstyrelsens smittskyddsenhet, om varför det dröjt så länge innan man gått ut med en nationell rekommendation om att försöka hitta personer som smittats via blodtransfusioner.

– Anledningen till att man inte gick ut med allmänna uppmaningar var för att man då inte ansåg att man kunde erbjuda en bra behandling mot den här sjukdomen, men nu för några år sen kom det signaler till oss om att behandlingen blivit mycket bättre och det fanns många experter som tyckte att vi borde titta på frågan igen, och då satte vi ihop en ny expertgrupp. Och med tanke på att behandlingen blivit mycket bättre och situationen var annorlunda borde man därför aktivt gå ut och föröska få tag på fler personer som kanske var smittade och erbjuda dem en behandling.

Det var först förra året som Socialstyrelsen gick ut med en nationell rekommendation till landstingen om att hitta eventuella smittade personer.

Anders Tegnell vill inte känna vid någon kritik om att man inte agerade tidigare.
– Här är ju landstinget en stor del i det hela, för det är ju hälso- och sjukvården som är ansvariga för detta. Det skedde inom sjukvården och därför måste sjukvården hitta lösningar. Socialstyrelsens roll har ju varit att hjälpa och ta fram verktyg för att hjälpa de här personerna på ett så bra sätt som möjligt, säger han.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista