Besparingar i Uppsala även nästa år

Besparingarna inom barn- och ungdomsverksamheten och äldreomsorgen i Uppsala fortsätter också nästa år. Det står klart efter att majoriteten med socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i dag presenterat sin budget för 2004.
- Det är tungt. Det här kommer innebära förändringar som delvis kan vara försämringar för vissa brukare inom äldreomsorgen och även utvecklingsstörda, säger Britt Löfgren som är vänsterpartiets kommunalråd. Det ekonomiska läget inför nästa år är mycket kärvt. Kommunen kommer visserligen att ha 1,6 procent mer att röra sig med än man hade i budgeten för i år. Men eftersom löner och andra kostnader går upp mer än så - så kommer de kommunala verksamheterna att tvingas spara. Exakt vad som dras in är inte bestämt. Många kommunala nämnder, till exempel de som har hand om barn, ungdomar och äldre får nu i uppdrag att tänka ut vad de kan spara in på. För att få in mer pengar i den kommunala budgeten så kommer också bland annat parkeringsavgifterna att höjas, och vissa får höjd barnomsorgsavgift. De satsningar som görs är bland annat många bygginvesteringar - att bygga nya skolor och renovera gamla, resecentrum och konsert- och kongressanläggningen. Det gör att kommunen ökar sin låneskuld med 2 miljarder kronor på fyra år. Dessutom står löftet fast om att minska barngruppernas storlek på dagis och att lärartätheten ska öka i skolan. Och det blir ingen skattehöjning. - Både miljöpartiet och vänsterpartiet anser att en skattehöjning hade varit att föredra, men nu har vi ett budgetförslag som bygger på oförändrad skattenivå, säger miljöpartisten Niclas Malmberg. Det är en mycket skör budget de tre partierna lagt fram. För att den ska gå ihop så krävs att kommunen lyckas med något som den inte klarat de senaste åren - nämligen att hindra kostnadsökningarna från att dra iväg. Socialdemokraten Lena Hartwig tror att det går. - Vi har en ny organisation som nu måste visa att den duger någonting till, säger hon. För att budgeten ska klaras 2004 så krävs också att det inte blir ett underksott i år - och det ser det ju nu ut att bli. Men oppositionspartierna menar att den rödgröna majoritetns budget är helt orealistisk. - Det här tolkar jag som en ren och skär bluff. Kommunen kommer att gå med underskott därför att majoriteten är oförmögen att fatta de beslut som behövs redan i år, säger folkpartistiske oppositionskommunalrådet Jan-Ove Jerrestål. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".