Grillar orsakar ofta skogsbränder

Risken för mark- och skogsbränder i Uppsala län har ökat ytterligare i den rådande värmeböljan. Ofta är det slarv med engångsgrillar som sätter fyr på naturen. 

-Det vanligaste är att en skogsbrand startas av en engångsgrill, som man plockat med sig ut. En engångsgrill blir ju lika het på undersidan som ovansidan som man grilla korven på, säger brandingenjör Hazze Markstedt på Uppsala Brandförsvar.

Värmen strålar rakt ner i marken och är det då torrt och man saknar tillgång till vatten är en mark- eller skogsbrand ett faktum. Kvarglömda engångsgrillar har under sommaren lett till en rad utryckningar för de uppländska brandmännen.

-Alltför ofta får vi rycka ut, särskilt ut mot kusten där det är på gränsen till extremtorrt, säger Hazze Markstedt.

Just råder totalt eldningsförbud i Uppsala Län på grund av den höga brandrisken i skog och mark.

Stefan Zouagui
 stefan.zouagui@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista