Uppsägningar gör att hästakuten inte kan öppna

Det blir inget återöppnande under våren av den så kallade hästakuten på Lantbruksuniversitetet i Uppsala. Det står nu klart efter mbl-förhandlingarna i går.
På facket Saco säger Gunilla Trowald-Wigh att fakultetsledningens tidigare uppsägningar av personal på hästakuten bidrog till att det nu inte gick att öppna hästmottagningen: - När man bestämde att jouren skulle stänga vid jultid, då sa man upp en hel del personal, så det finns varken personal eller ekonomiska resurser egentligen. Vad man vill göra nu är att planera för en mera långsiktig verksamhet som ska öppna senare i höst. Fakultetsledningen på Lantbruksuniversitetet bestämde i slutet av förra året att den så kallade hästakuten skulle stängas under ett år för att spara pengar. Men hästägare, lärare och studenter protesterade så mycket mot beslutet att bl a styrelsen för SLU kom fram till att akuten skulle försöka återöppnas redan nu i april. Men facken hävdar att en återöppning nu knappast var praktiskt möjlig. Diskussioner fördes om att öppna en begränsad akutmottagning av hästar, men fack och fakultetsledning kom fram till att med dom krav som facket ställde så fanns inte personal och pengar för en öppning nu. I stället ska en mer långsiktig lösning arbetas fram så att en öppning av en fortfarande begränsad akut kan ske under hösten, senast 1 november. Men det fanns också ytterligare orsaker till att hästkliniken inte kunde öppnas nu: - Dessutom finns det ju mögelproblem som upptäcktes nyligen, och den psykosociala situationen bland personalen har varit väldigt dålig sedan jouren stängde, säger Gunilla Trowald-Wigh på Saco. SLU:s rektor Ann-Christin Bylund meddelade i går att hon inte hade några kommentarer till den nya händelseutvecklingen gällande hästakuten. Kontakta reportern: Mårten Nilsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".