Enköping

Lyktstolpar vandaliserade

Den senaste månaden har totalt fyra lyktstolpar längs med gång och cykelvägen vid Vattenparken i Enköping brutits av en bit ovanför fundamentet.

Som tur var hade kablarna i stolparna inte gått av, i annat fall hade lyktstolparna kunnat utgöra livsfara för allmänheten, berättar närpolischefen i Enköping Mikael Gustavsson, som misstänker att det är frågan om vandalisering.
– Det är inte bara fråga om skadegörelse utan det är rentav farligt eftersom det är strömförande ledningar som blottläggs och människor kan ju skada sig, säger Mikael Gustasson, närpolischef i Enköping.

Det var i tisdags som enköpingspolisen fick höra om att någon hittat fyra avbrutna lyktstolpar vid Vattenparken i Enköping. Allmänheten hade ringt till polisen och berättat om det hela. Hade kablarna gått av hade stoplarna varit strömförande och kunnat orsaka livsfara om exempelvis ett lekande barn tagit på stolpen.

Enligt polisen har vandaliseringen inträffat vid två tillfällen den senaste månaden. Och notan för att laga dessa fyra avbrutna stolpar ligger på närmare 7.000 kronor per stolpe.

Men Mikael Gustavsson, som misstänker att det är ungdomar som ligger bakom det, har inga misstänkta i nuläget.
– Ja, vi är ju ganska övertygade om det är yngre förmågor fulla med överskottsenergi som ägnar sig åt de här dumheterna, det visar tillvägagångssättet, säger han.

– Vi har inga misstänkta nu. Det ligger ju lite i sakens natur att göra saker som dessa när ingen ser på. Det vi kan hoppas på är att få in tips från allmänheten, men det har vi inte fått än så länge, fortsätter han.

Martina Feuer
upplandsnytt@sr.se

Jonas Ahlman
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista