Torghandeln kontrolleras av Skatteverket

Under sommaren kommer Skatteverket att satsa på kontroller av torg och marknadshandeln. Anders Bäck är chef för Skattemyndigheten i Uppsala och berättar att de kommer åka runt och titta på de som bedriver tillfällig handel.

- Det är naturligt att mycket av det pågår under sommaren och hösten så kontrollen intensifieras nu, berättar han. Det vi tittar på här är utifrån de reglerna som gäller med torg och markandshandel, att man står på en plats som är upplåten och att man redovisar den försäljning man har gjort, säger Anders Bäck.

- Men är det främst för att ni vill att man ska följa regler eller är det för att ni vill få in skattintäkter?

- Det främsta är för att de som är seriösa i branschen de ska ha möjlighet att konkurrera på lika villkor. Vi vill ju hjälpa till att få bort de som inte är seriösa. Det handlar det om. Sen om det kan bidra till att vi får in mer skatt så säger inte vi nej till det naturligtvis, säger Anders Bäck som är chef för Skatteverket i Uppsala.

På Vaksala torg står Mahinas Abusultan och säljer blommor. Hon befarar att Skatteverkets ökadede kontroll kan ta död på torgförsäljningen.

- Jag tycker att de har satt dit för många regler. Det är inte lätt att stå här ute och sälja. De säljer ju blommor överallt, inne på ICA, överallt så det blir ännu svårare för oss att stå här ute. De lägger ju till mer premiärskatt, ja, jag vet inte många andra avgifter och till slut kommer inte många klara av att stå. De kommer ta död på torgförsäljningen helt enkelt, säger blomsterhandlare Mahinas Abusultan.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista