UPPSALA

Linnéfestivalen drar igång

På söndag klockan tre inleds den årliga Linnéfestivalen i Uppsala. Hans Odöö, Uppsalas egen nutida Linné, lovar att återigen dra på sig Linné-peruken åtminstone en gång om dagen, sommarhettan till trots.

- Nja det är bara att tänka på att det är härligt att vara på borneo igen, säger Hans Odöö.

Men även om Linné må längta tillbaks till Borneo, så ska årets Linnéfestival snarare utspela sig i Uppsalas stadsdjungel. På söndag kommer aroliner excercera i Linnéträdgårdens välkrattade gångar, ladda sina musköter och med dundrande salut öppna festivalen. Och när Linné, eller som han också kallas, Han Odöö själv väljer ur festivalprogrammet blir det mycket trädgård och blommor.

- En 1700-talsfest på S:t Eriks torg blir det nästa helg. Sen är det de gamla vanliga inslagen från Linnéveckorna sen 14-15 år tillbaka i tiden; kyrkvandring till Danmarks kyrka från Linnés Hammarby, blomstergudtjänst, simprov på Fyrsihov á la 1700-tal och spelmansstämma på Linnés Hammarby mm, berättar han.

Och det blir mycket föredrag och visningar under festivalen, bland annat om Linné och Kina, Linnés djur och blommande favoriter i Linnéträdgården och så alla promenader i Linnés fotspår. Och arrangemanget har vuxit rejält sedan starten på 90-talet.

- Tidigare var det jag som administrerade allting, fixade annonser, tryckte program och stod till och med och sålde biljetter. Nu är jag mer aktör och idé-kläckare och det är skönt. Det här är stort men med ganska smal ekonomi. Jag tycker att det är fantastiskt att det har blivit så här stort och fint program, säger Hans Odöö.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista