Miljontals kronor ska återbetalas

Över 300 miljoner kronor - så mycket pengar kräver CSN varje år tillbaka från studenter i landet som fått dem utbetalade utan att ha rätt till det. Oftast är det slarv som ligger bakom, säger Susann Hallberg på CSN.

- Orsaken kan ju dels vara att man har haft för hög inkomst under tiden man studerade. Det finns ju begränsningar där hur mycket man får tjäna för att få ut fullt studeiestöd. En annan orsak kan ju vara att man har kvitterat ut studiestöd för en längre period än man faktiskt har studerat så att man har avbrutit sina studier vid en viss tidpunkt, säger hon.

- Tror ni att det är medvetet fusk?

- Det medvetna fusket är nog väldigt litet i sammanhanget. Jag skulle tro att det är mycket mer vanligt att man har för hög inkomst eller att man inte tänker på att man måste meddela till CSN om man avbryter studierna mitt i en termin, berättar Susann Hallberg.

De som får återkrav upptäcks på olika sätt - om de tjänat för mycket kan det märkas i deklarationen, de som slutat studera kan upptäckas genom att skolan rapporterar till CSN, eller att det visar sig att de inte läst färdigt en termin när de ska söka studelån nästa gång -CSN gör också egna kontroller av olika slag.

Just kräver CSN tillbaka över 600 000 kronor från en enskild person, som bott i Uppsala men flyttat utomlands. Orsaken är att CSN fått uppgifter om att personern inte pluggat under hela tiden som studiemedlen betalades ut. Men det är väldigt ovanligt att skulderna är så stora menar Susann Hallberg:

- Det är väldigt ovanligt att återkravet är på så stora belopp. I de allra flesta handlar det om små belopp för en eller två månader kanske, i exemplet om man har avbrutit sina studier. Vi brukar i de fallen få in pengarna ganska omgående, säger Susann Hallberg.

Lisa Helgesson
lisa.helgesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista