Gysinge

T-Forden firar 100 år

Under helgen är det fest i dagarna tre i Gysinge. Det är T-Fordens 100-årsjubileum som firas. Svenska T-ford-klubben står för arrangemanget och festligheterna erbjuder både middagar och T-fordsrally. Fredik Olofsson från Karlstad är en av entusiasterna som är där och som inte har något emot motorljudet.

- Det är ljuv musik!

- Hur snabbt går en sådan här bil?

- Idealhastigheten är 45- 50 km/h då går det som mjukast och finast men det finns ju lite mer resurser att ta av. Då blir det ganska hemska vibrationer, stumma upphängningar av motorn så det är ingen behgalig resa för varken förare eller passagerare, säger Fredik Olofsson.

Vill man åka snabbt ska man nog inte köra en T-Ford. Men den är ändå väl värd att firas i år när den fyller 100 år. Men vad är det som gör T-Forden så speciell? Fredik Olofsson förklarar:

- Framförallt är det en väldigt unik teknik. Henry Ford låg ju långt framme vad gäller teknik och enkelhet, säger han och tillägger att detta i kombination med låga kostnader och att de var billiga, så att vem som helst kunde köpa dem, gör att de blir speciella.

Fredrik själv har en T-Ford från 1926 och den har alltid varit väldigt speciell för honom.

- Jag har ju vuxit upp med den här bilen. Det var ett av det första jag såg när jag slog upp ögonen och är en bil som alla, jag och mina kompisar, har gillat. Det var det roligaste när det var barnkalas hemma och pappa tog fram gamla bilen och vi fick ut och åka. Det kunde vi göra i timtal, berättar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista