Uppsala

Akademiska sjukhuset föjer inte EU-direktiv

Akademiska sjukhuset följer inte EU:s direktiv om spårbarheten av blod. Enligt direktivet måste alla genomförda blodtransfusioner rapporteras tillbaka till blodcentralen. Så sker inte idag. Det här gör det svårare att få fram vilka patienter som till exempel fått heptit C-smittat blod.

Folke Knutsson, överläkare och sektionschef på akademiska sjukhusets blodcentral, menar att en sådan spårning skulle göra skillnad. 
– Det skulle bli en kombination mellan att vid själva transfusionen så har man kontrollerat att det är rätt person som får just den här blodkomponenten, plus att om det visar sig att någon ”batch”, det vill säga någon del av de påsar vi använder, ha vid tillverkningen varit utsatt för någonting som inte är bra för enskilda patienter, så kan man snabbt få reda på vilka som har fått blodkomponenter som är gjorda från den här ”batchen” och då kan man låta bli att oroa folk i onödan, plus att man gör det som krävs med de som blivit utsatta för detta. Och då slipper man till exempel det här som man nu får med hepatit c, att folk blir oroliga i onödan därför att man inte vet vilka det gäller.

Det var i våras som Landstinget började med den allmänna kampanjen, där alla som fått blod fram till 1992 ombeds testa sig för hepatit C. Hur länge kampanjen kommer att behöva pågå är det in dagsläget ingen som kan svara på. Eftersom sjukvårdsenheterna inte rapporterar tillbaka till blodcentralen om vilka personer som fått vilket blod, finns inget smidigt sätt att få reda på informationen.
– Hade man då haft en aktiv transfusionsrapportering som lagen kräver, så hade det bara varit att trycka på en knapp och så skulle man få fram informationen, säger Folke Knutsson.

Så här svarar chefsläkare Ulf Hansson, om hur man från sjukhusledningen ser på saken.
– Det är väldigt tydligt av de diskussioner som har varit kring hepatit, att det här systemet kanske man skulle ha haft för 15 eller 20 år sedan. Det har varit uppe i sjukhusledningen i vår och det som beslutades då var att man skulle göra en förstudie. Tanken är att det här ska införas, men jag tror inte att man kan sätta en tidsplan.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista