Uppsala

Försäkringskassan polisanmäler färre

Försäkringskassan i Uppsala län polisanmäler i år betydligt färre för fusk med tillfällig föräldrapenning, än de gjorde förra året.

Orsaken är att personalen på Försäkringskassan blivit bättre på att avgöra vad som ska polisanmälas. Tidigare var det väldigt många av de som försäkringskassan anmälde som sedan ändå inte åtalades. Det säger Marie Holm som är verksamhetsutvecklare för kundfrågor på försäkringskassan. 
– Vi ser ju att trenden vänder nu, och det har ju helt klart att göra med att de som idag arbetar med kontrollen har fått en bättre kompetens. Alltså utifrån de utredningar de gör så kan de bättre välja ut vilka ärenden som ska gå vidare till en polisanmälan, säger hon

Och det är orsaken till att vi tidigare har fått tillbaka så många som inte har lett till åtal. För tre år sen anställde Försäkringskassan personal som skulle jobba med fusk när det gäller tillfällig föräldrapenning.

Förra året gjordes 129 polisanmälningar gällande tillfällig föräldrapenning i Uppsala län. Av dessa har hittills ungefär hälften återrapporterats. Två av dem fälldes och fick betala böter.

I år har det hittills gjorts fem polisanmälningar, vilket alltså är en betydlig skillnad från förra året.
– De ärenden som faktiskt idag går till en polisanmälan kanske i större omfattning kommer att leda till ett åtal, med rätta ärenden som kommer in, säger Marie Holm.

Martina Feuer
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista