100 miljoner till Uppsalas bioteknik

Uppsala får 100 miljoner för att ytterligare bygga ut sin biotekniska industri. Pengarna kommer från Vinnova, det statliga verket för innovationssystem.
-Om tio år, i vår vision, så har vi vuxit från 4 000 inom bioteknikindustrin till 8 000, säger Lars Hagel, chef för Uppsala bio. Uppsala bio, som är en styrgrupp med representanter från näringsliv, kommun och universiteten, har totalt tilldelats 100 miljoner kronor utspritt på tio år. Och det kan alltså leda till fler anställda. I konkurrens med andra projekt vann Uppsala bio en tävling och får nu alltså ett omfattande bidrag som ska användas för att utveckla den stora biotekniska industri som finns i Uppsala. Satsningen gäller inom fem områden: ledarskap, forskning, kompetensförsörjning, innovationsmiljö och regionens synlighet. Om allt går som det ska kan pengarna börja betalas ut efter sommaren. Men det krävs en del motprestationer. -Det ska motfinansieras lika mycket från industrin, universiteten och kommun, både genom kontanta pengar och genom personer, säger Lars Hagel, som redan haft flera möten med företrädare för de områdena. Och han ser inga problem att de ska komma överens. Lars Hagel säger att han och politikerna nu talar samma språk. I dag hölls ett möte med delar av kommunledningen och enligt Hagel sas det där att fler bostäder, bättre kommunikationer och en satsning på skolan är det som prioriteras högst i kommunen. Kontakta reportern: Ola Björnör
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".