Platschef dömd för slarvig asbestsanering

Platschefen som hade hand om ombyggnaden av Åhlénsvaruhuset i Uppsala fälldes idag för brott mot arbetsmiljölagen. Asbestsaneringen sköttes inte ordentligt.
Bakgrunden till den fällande domen är den renovering av Åhlénsvaruhuset som inleddes våren 2001. Vid renoveringen upptäcktes det cancerframkallande ämnet asbest i lokalerna. Ombyggnaden stoppades, lokalerna sanerades, men fick stoppas igen. Totalt sex gånger innan bygget var klart eftersom saneringen inte blev gjord på rätt sätt. Till slut valde fackförbundet Byggnads att polisanmäla fastighetsägaren Axfast. Enligt Byggnads menade att de borde ha känt till problemen och sanerat innan ombyggnaden började. Men åklagaren valde istället att åtala en platschef från Veidekke Bygg, som hyrts in av fastighetsägaren, något som Byggnads har kritiserat starkt. Tingsrätten går på åklagarens linje; det var Veidekke bygg som hade ansvaret för att göra en arbetsmiljöplan för hur man skulle handskas med asbest, trots att bolaget sagt till Axfast att de inte åtog sig asbestarbeten. Platschefen döms därför för brott mot arbetsmiljölagen, men rätten konstaterar att han inte begått brottet uppsåtligt utan av oaktsamhet. Han döms till femtio dagsböter - totalt tiotusen kronor.. Kontakta reportern: Lisa Helgesson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".