Bålsta

Konstkupp mot Åbergs Museum olöst

Polisen har ännu inga spår efter konstkuppen mot Åbergs Museum i Bålsta för snart två veckor sen, då sex kända och värdefulla tavlor stals. Efter en villainbrott på Lidingö har nu ett samarbete inletts med Stockholmspolisen. Det kan nämligen röra sig om samma tjuvar

-Det är ju samma konstnärer som de har stulit av så det är klart att vi kollar på ett samband. Vi hoppas ju på att Stockholm har något spår som kan leda oss fram till några människor, säger kommissarie Sven Knutsson på Uppsalapolisen.

Uppsala län har varit förskonat från större konststölder på senare tid. Men för snart två veckor sedan bröt sig tjuvar in på Åbergs Museum i Bålsta och stal verk av Andy Warhol och Roy Lichtenstein, värdet på de sex tavlorna uppskattas till över en miljon kronor. Just nu analyseras teknikernas fynd på brottsplatsen på Statens Kriminaltekniska laboratorium.

Bara några dagar innan konstkuppen i Bålsta blev en privatperson på Lidingö bestulen på några tavlor, och den gemensamma nämnaren är att det handlar om samma konstnärer.

Det är ganska ovanligt att konsttjuvarna hamnar i polisens nät, däremot brukar tavlorna förr eller senare komma till rätta men det kan ta tid, ibland så lång tid att brottet preskiberats. Det har Sven Knutsson på Uppsalapolisen egna erfarenheter av.

-Många gånger lösar man brott genom att man hittar gods, men dom är tavlorna är svårhittade. I våras höll jag på med ett ärende med en tavla som stals på Läckö slott i slutet på 1980- eller början av 1990-talet och den dök upp nu.

Tavlorna är efterlysta via det internationella polisnätverket Interpol.

-Vår förhoppning är att tavlorna ska dyka upp någonstans i världen, säger Sven Knutsson.

Mona Wahlund                                         mona.wahlund@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista