Rätt beslut att stänga hästakut trots allt

-Lösningen är den bästa vi kan göra, däremot är jag inte särskilt lycklig över att vi hoppats och trott att vi skulle vara igång i vår, och att vi inte klarar och mäktar med det, säger Göran Dalin, dekanus vid veterinärmedicinska fakulteten vid Lantbruksuniversitetet i Uppsala.
Göran Dalin har som chef för fakulteten fått mycket kritik för sitt sätt att hantera de besparingskrav som ålagts honom. Först beslutade han att hästakuten, alltså den mottagning som fanns för sjuka hästar dygnet runt, skulle stängas under ett år för att spara pengar. Efter starka protester från hästägare och från veterinärstudenter som inte längre skulle få nån praktik med hästar i sin utbildning, ändrade sig Dalin och sa att akuten skulle öppnas på nytt redan nu i april. Snart visade det sig att det i så fall skulle bli en begränsad akut, och nu till slut blev det alltså inget öppnande alls i vår. Hästkliniken ska i stället öppnas senast 1 november i höst. Och en utredning ska visa i vilken form det ska ske. Det har alltså varit ganska många turer fram och tillbaka i den här frågan. Beslutet att skjuta på hästklinikens öppnande får hård kritik från föreningen Stoägarna, som menar att hästar kommer att dö av brist på veterinärvård. Kontakta reportern: Mårten Nilsson

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".