Hårdare tider för Uppsala kommun

180 tjänster ska bort i skolan redan i år och dagispersonal kan få börja betala för maten på jobbet. Det hör till de besparingar som kan bli verklighet när Uppsala kommun sparar för att få årets ekonomi att gå ihop.
Det är hårdare tider som väntar bland annat barn ungdomar och äldre i kommunen. Det syns när förslagen på hur kommunen ska spara i år börjar bli klara. Den ansvariga nämnden hoppas kunna spara in 124 miljoner kronor i år. Inom skolan vill nämnden ta bort 180 tjänster, något som innebär färre lärare, elevassistenter, kuratorer och andra anställda, och också störe klasser, och sämre möjligheter till laborationer i no-ämnen. En annan del i besparingen kan bli att ta bort skoldaghem. De här neddragnignarna är tänkta till i höst, men de är inte förhandlade med facken än. Agneta Boström, socialdemokratisk ordförande för produktionsnämnden för vård och bildning säger att sådana här besparingar är nödvändiga,även om hon säger att de inte stämmer inte överens med vad kommunlednignen lovat, nämligen att personaltätheten i skolan ska öka. - Det går inte ihop förstås. Vi har ett uppdrag på att få ekonomin i balans om två år och då ser vi att vi måste göra de här åtgärderna, säger hon. Andra områden där det ska sparas är barnomsorgen , där funderar man på om personalen ska börja betala för att de äter lunch på jobbet. Inom äldreomsorgen är de exakta besparingsförslagen inte klara än, men de väntas bli märkbara, och besparingarna kommer inte att sluta efter det här året. - Det kommer ju inte att bli någon lättnad nästa år utan tvärtom så måste vi se över kostnadsläget hos oss, säger Agneta Boström. Några av de saker som kan bli verklighet nästa år och som kommunen nu ska fundera på är om klasserna i skolan ska bli ännu större då, med i snitt 25 elever i ettan till trean och 30 därefter, något som skulle leda till att elever kan få byta skola och inte alltid får gå på den närmaste skolan. Skolor på landsbygden som idag har alla klasser från förskolan till nian är också dyra och kan komma att slopas. Tjänstemännen som tagit fram förslaget konstaterar att det här inte bara kommer att märkas hos kommuninvånarna utan också påfresta arbetmiljön för de kommunanställda.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".