Femte MRSA-hästen från Uppland

Den femte häst som smittats med MRSA-bakterier kommer från Uppland, det säger länsveterinär Birgitta Larsson till Upplandsnytt idag.

Christoffer Johnston, chef för hästkliniken på Sveriges lantbruks universitet i Uppsala sade till Upplandsnytt tidigare idag att en femte häst har smittats med MRSA-bakterier.

Nu har det visat sig att den femte hästen kommer från Uppland, men vilken gård hästen hör hemma på vill länsveterinär Birgitta Larsson inte berätta idag och vid frågan om hon kan bekräfta om upplandshästen verkligen är smittad med MRSA-bakterier säger hon att provsvar offetliggörs i morgon.

Just nu finns upplandshästen på hästkliniken, berättar Christoffer Johnston. Det är också på hästkliniken som tre av de fyra hästarna misstänks ha blivit smittade. En av hästarna har dock inte varit på hästkliniken, men den fick MRSA via kontakt med en av de hästarna som vårdats på kliniken.

Christoffer Johnston berättar att operationsavdelningen på kliniken tills vidare är stängd och att de endast utför akuta operationer. Och just nu pågår en utredning om källan kan komma från personal eller operationsinstrument.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista