Minister kritiserar barngrupper

Barngrupperna på förskolan är för stora idag, det medger skolminister Ingegärd Wärnersson. Som Upplandsnytt tidigare berättat har de flesta kommuner i Uppsala län större grupper än vad Skolverket rekomenderar, och enligt skolministern är det kommunernas ansvar att minska gruppernas storlek.
Enligt en rapport från Skolverket bör det inte vara fler än 15 barn i varje förskolegrupp om barnen ska kunna utvecklas på bästa sätt. Som Upplandsnytt berättade igår har Tierp, Enköping, Östhammar och Älvkarleby kommun alla större barngrupper i förskolan än vad som rekomenderas. Enligt barnspykologen Sari Granström påverkas alla barn av detta. Bland annat genom att dra sig undan, sluta prata, bli oroliga eller bråkiga. Skolministern tycker det är kommunernas ansvar att minska dagisgrupperna. - Det är en skyldighet för såväl förvaltningschefer som kommunpolitker att ta reda på vad forskningen säger, menar Ingegerd Wärnersson.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".