"Plan- och bygglagen samspelar inte med miljöbalken"

Miljöbalken och plan- och bygglagen kan ställas emot varandra när ett bygglov ska ges. Det är ett problem som boverket nu vill se över.

Det kan till exempel drabba lantbrukare som måste ändra verksamheten när nya hus byggs i närheten. 
– Även när man väger de olika allmänna intressena av att ha bostäder nära till exempel ett jordbruk, och kommit fram till att det är okej enligt plan- och bygglagen så är det ändå så att man kan komma till en annan slutsats om man tilllämpar miljöbalken. Det är då utifrån hur den enskilde upplever störningen man prövar frågan, säger Lars Svensson på boverket.

Det här är något som oroar lantbrukare i landet. Upplandsnytt berättade i morse om lantbrukaren i Tierp som har överklagat ett bygglov i närheten av hans gård eftersom han är orolig för att han skulle behöva ändra sin verksamhet i framtiden.

Det finns flera exempel där folk som bor i närheten av byggnader med djur har klagat, bland annat strax utanför Uppsala där en ridskola inte fick förnyat tillstånd i juni i år, eftersom den ansågs vara en olägenhet för sina grannar.
– Det finns risker med att lägga bostäder för nära verksamheter. Den som har verksamheten kan få bygga skorstenar för att göra utsläppen på högre höjd, eller att man får ordna bättre ventilation om man har gödselstackar och så vidare. Nu tittar man över plan- och bygglagen och miljöbalken, hur de ska samverka bland annat utifrån den här aspekten, säger han.

Martina Feuer
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista