Uppsala

Mildrat fängelsestraff för hustrumördare

Svea Hovrätt mildrar fängelsestraffet för den 36-årige uppsalabo som i vintras mördade sin hustru och gömde kroppen i Fjällnora. Mordrubriceringen består men påföljden blir tio års fängelse istället för livstids fängelse.

Uppdaterad 16.40

-Jag är nöjd att hovrätten ändra påföljden till tio års fängelse. Jag är missnöjd över rubriceringen mord. Det är fortfarande min bedömning att det på sin höjd är ett dråp, säger försvarsadvokat Stefan Wallin.

Det var på nyårsdagen som paret kom i bråk med varandra hemma i lägenheten i Uppsala - det hela slutade med att maken ströp ihjäl sin 26-åriga fru. Kroppen körde mannen senare i väg tillsammans med en kusin och grävde ner den i skogen nära Fjällnora.Sen låtsades mannen inför såväl släktningar som polisen att kvinnan frivilligt lämnat honom efter ett stormigt äktenskap. I mars erkände mannen och kroppen hittades. I tingsrätten dömdes kusinen till ett halvårs fängelse för skyddande av brottsling och brott mot griftefriden och den 36-åringen till livstidsfängelse för mord.

Dagens mildring av morddomen för Uppsalabon följer Högsta Domstolens praxis som säger att livstids fängelse bara ska utdömas i extremfall där till exempel själva dödandet varit extra brutalt och plågsamt. Åklagaren Anne Sjöblom är nöjd med att mordrubricering består men är besviken vad det gäller straffsänkningen.

-Framförallt det faktum att vi kunde visa i hovrätten att det här händelsförloppet har varit relativt utdraget och att hon måste ha upplevt dödsångest. Och också det faktum att det tre barn närvarande i lägenheten när det här händer. Tre barn som kommer att få leva med det här resten av sina liv, säger Anne Sjöblom.

Hovrätten minskar också antalet skadeståndsberättigade från sju till tre. Det innebär att den mördade kvinnans syskon blir utan ersättning, däremot får hennes föräldrar och hennes och den morddömde mannens gemensamma dotter skadestånd.

Om dagens dom är vägs ände på den här historien återstår att se. Åklagaren har inte för avsikt att driva fallet vidare. Men 36-åringens försvarsadvokat Stefan Wallin håller dörren öppen.

-Jag har pratat med min huvudman och vi har bestämt att vi ska sammanträffa och ttta igenom domen och diskutera om vi eventuellt vill ha det här ärendet prövat i Högsta Domstolen, och då främst i rubriceringsfrågan.

August Bergkvist                                     august.bergkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista