uppsala

Forskare håller med om kritik

Anorexiforskare håller med om kritiken mot Akademiska sjukhuset i Uppsala. Vissa anorektiker hanmnar mellan stolarna i vården.

Vi har i Upplandsnytt berättat om en anorexipatient som bollats fram och tillbaka mellan psykiatrisk och somatisk vård under 14 år. Ata Ghaderi är docent i klinisk psykologi på Uppsala universitet.
- Det finns alltid några enstaka fall där de åtgärder som finns inte är tillräckliga. Ibland behövs det särskilda åtgärder och då har man samordningsproblem. Även om det handlar om enstaka fall behövs en handlingsplan, säger han.

Ata Ghaderi håller också med om att det inom allmänspykiatrin saknas kompetens om anorexi. Däremot anser han inte att Uppsala Län bör satsa på att öppna en dygnetruntklinik för anorektiker, eftersom patientunderlaget är så litet och ändå inte ger tillräcklig bra resultat.
- Dessutom finns en tanke om att behandling av de här patienterna ska ske inom öppenvården. Man vill undvika inläggning av patienter eftersom det leder till kronisering av dem.

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista