uppsala

Dålig arbetsmiljö i galleria

Luften i Forumgallerian i Uppsala är en katastrof säger anställda där. Fackförbundet Handels har nu anmält en av butikerna till Arbetsmiljöverket. Men problemen finns även i andra butiker enligt facket och det kan bli tal om fler anmälningar.

Ibland är det så varmt att man inte kan andas, säger ett butiksbiträde med arbetsplats i Forumgallerian. En annan berättar om ständiga förkylningar och trötthet. Och även om ingen vill framträda offentligt, är det många som arbetar i gallerian som vittnar om just höga temperaturer och dålig luft.

Problemen ska ha funnits under en längre tid. I höstas konstaterade fackförbundet Handels brister hos Akademibokhandeln specifikt. Under våren har problemen blivit värre och efter en ny rundtur i butiken har facket nu begärt att Arbetsmiljöverket ska pröva arbetsmiljön. Mats Hedgren, är ombudsman på Handels, och han säger att det här bara är en början.

Forumgallerian ägs av företaget Atrium Ljungberg och i våras lät företaget installera ett nytt kyltorn i gallerian. Men det ska inte ha gjort situationen bättre enligt personal. Jan Hammarling, ansvarig chef för Atrium Ljungberg i Uppsala, säger däremot att omsättningen på luft är bra och att företaget uppfyller sina skyldigheter. Han vill inte heller svara på om företaget ska göra något mer för att förbättra situationen. Istället hänvisar han till att även butikerna har ett ansvar för luften och miljön i gallerian.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista