"Solklart fall av strejkbryteri"

Socialdemokratiske politikern, Kjell Viberg, dök upp med nycklar och öppnade grinden till Hovgårdens avfallsanläggning i Uppsala. De som egentligen hade arbetsuppgiften var uttagna i strejk.
Trots strejkvakter passerade flera sopbilar in på Hovgårdens avfallsanläggning i dag och i går. På Hovgården arbetar normalt två kommunalanställda som väger och schaktar sopor. Deras arbetsuppgifter är även att öppna och stänga grinden till anläggningen. Eftersom kommunalarna är uttagna i strejk så ska grindarna vara låsta. Men socialdemokratiske politikern, Kjell Viberg, såg till att grindarna låstes upp. Ett solklart fall av strejkbryteri anser kommunals ombudsman i Uppsala, Mats-Ola Hjelm. - Enda gången en politiker har rätt att göra någonting är när det är myndighetsutövning, men det är det inte att öppna en soptipp, säger han. Det här måste vara en principfråga - att man ska störa vår konflikt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".