Vargskytten från Gräsö friad

Den lantbrukare på Gräsö i Norduppland som i augusti förra året sköt ihjäl en varg, friades i dag av Tierps tingsrätt från åtalet för grovt jaktbrott.
- Det känns som en lättnad, säger lantbrukaren, Henrik Manfredsson. Det var inget brottsligt det jag gjorde. Man måste få skydda sina djur. Det handlar om en lagparagraf som är till stor del är oprövad och oklar hur det den ska tolkas. Och det handlar om var gränsen går när situationen för tamdjur ska beömas vara så akut att djurägare får skjuta en varg. Nu blev domen friande, tingsrätten menar att lagstiftningen får tolkas som att Henrik Manfredsson hade rätt att skydda sina djur i det här fallet, bl a att han hade skäl att befara ett nytt angrepp från vargen efter att den nyss varit hos en granne och där rivit djur. För Henrik Manfredsson kom samhällets reaktion med polisutredning och åtal som en övrraskning: - Det var ju lite värre än jag trodde att det skulle bli, säger han. Att det kunde vara så hårda straff och sådana bötesbelopp, det hade jag aldrig kunnat tänka mig. Åklagare i målet är Kenneth Brattström, som redan har överklagat domen. - Jag vill att hovrätten ska pröva om tingsrättens tolkning är korrekt, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".