Uppsala

Ny unik obduktionsavdelning

Rättsmedicinska avdelningen i Uppsala blir först i landet med en så kallad risk-obduktionssal, som man använder vid obduktion av människor som bär på svår smitta som till exempel Creutzfeldt-Jakobs sjukdom eller HIV.

Första september står risk-salarna klara att användas i Rättsmedicinskas nya lokaler på Rudbecklaboratoriet. Tommie Olofsson är chef för Rättsmedicinska avdelningen.
- Här kommer vi att undersöka de smittsamma fallen. Det kommer att vara ett speciellt sluss-system, både för de avlidna och personalen, för att man ska kunna komma in och ut i lokalen utan att smitta ska föras ut, förklarar han.

Den rättsmedicinska avdelningen i Uppsala tar även fall från tre grannlän, Västmanland, Dalarna och Gävleborg och de nya lokalerna kommer att ha modern teknik med ett smittskydd klass tre. Förutom luftslussar för båda avlidna och för personalen kommer allt vatten som används i kranar och duschar i lokalerna att finnas i ett slutet system och avloppsvattnet kommer att renas med särskilda metoder.
- Det är ju till för att man inte ska sprida den här smittan ut från avdelningen. Det finns ju en risk för det och den vill man då stänga till. Vi vill ju också skydda oss själva och och vi vill skydda samhället så det är ju bra att vi nu får mer ändamålsensliga arbetslokaler.

Men i dom nya lokalerna satsar man på säkerhet på mer än ett sätt. För att möta den förändrade hotbilden från bla den organiserade brottligheten får byggnaden ett ökat skalskydd. Tommie Olofsson, chef för Rättsmedicinska avdelningen i Uppsala berättar:

- Vi bedriver en verksamhet som, enligt lag, kräver lykta dörrar. Vi har ju ofta förundersökningssekretess och då måste vi ju skydda den information som vi då har på avdelningen. I de nya lokalerna kommer vi ha låst på ett helt annat sätt med TV-övervakning, larm och gör att det blir ett mer slutet och bra skalskydd. Det kommer att bli jättebra! säger han.

Mona Wahlund
mona.wahlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista