Färre ringer sommarjobbstelefon

Facket har en hjälptelefon dit personer som har frågor om sitt sommarjobb kan ringa. Statistiken visar att det är färre som har ringt in i år jämför med förra året.

– Det är ungefär tusen färre mellan maj och juli som har ringt in till oss i år jämfört med förra året. Och tittar man på Arbetsförmedlingens statistik så säger den att det är drygt 19.000 sommararbetare färre som förmedlats via dessa. Så procentuellt sett ligger vi ganska lika som förra året, men inte numerärt så att säga, förklarar Stefan Gradin på LO. 

De vanligaste frågorna som fackets hjälptelefon får in brukar handla om lön, arbetstid och uppsägning. Förutom att det är färre som sommarjobbar i år, så kan det finnas en annan anledning varför det är färre i år som hör av sig till fackets hjälptelefon för sommarjobbare. Det är åldern på dem som sommarjobbar.
– Vi kan ju också märka av att ungdomarna som är ute och sommarjobbar i år är lite äldre än vad man varit tidigare. Det är fler 25-30 åringar som jobbar, tex något färre 15-19 åringar. När 15-19 åringar är ute och jobbar kan det handla om första jobbet eller andra jobbet, och man har inte så stor koll på vad man har för rättigheter och skyldigheter. Då ringer man ofta till oss och frågar om det. Är man 25-30 år kanske man har haft ett antal jobb, och man har kanske mer skinn på näsan vad det gäller att kräva anställningsbevis osv. Så det leder kanske till att det är färre som ringer, att dom är äldre, säger Stefan Gradin.

Martina Feuer
upplandsnytt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista