Håbo & Knivsta

Fler lånar böcker

Håbo- och Knivstaborna lånade fler böcker på biblioteket förra året än året innan och bryter därmed en trend av allt färre boklån.

– Även årets siffror ser positiva ut. Vi lånar ut fler böcker varje månad om man jämför med förra året, säger Agneta Månsson, chef för biblioteket i Knivsta.

Bibliotekens utlåning av böcker har länge minskat. Men inte nu längre, i varje fall inte i Håbo och Knivsta där utlåningen av böcker ökade under förra året, det visar statistik från kommunerna. Mest minskade utlåningen av böcker i Enköping och numera är det Tierps och Hebyborna som lånar flest böcker, med ungefär sju och en halv bok per invånare och år.
– Dels har vi arbetat väldigt hårt för att göra biblioteket roligt att gå till. Vi exponerar mycket, vi har en stor nyhetsvägg där vi exponerar ny facklitteratur, och det gör ju att man sugen på att låna mer än vad man har tänkt sig, säger Agneta Månsson.

Men även om utlåningen av böcker minskar ökar annan utlåning vilket gör att den totala utlåningen på flera bibliotek ligger kvar på ungefär samma nivå. Och att biblioteket har mer än böcker att erbjuda upptäcker alltfler.
– Många lånar sån här CD, säger en manlig besökare.

– Jag har precis kommit på att man kan låna tidskrifter, så det har jag gjort, säger en kvinnlig besökare.

Agneta Månsson tror att ett mer engagerat bibliotek får fler att låna.

Maria Jansson
maria.jansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista