"Låt de gamla gårdsnamnen leva"

Dom som vill byta till sina gamla adresser på landsbygden bör få göra det. Det anser en folkpartistisk politiker i Enköping.
För några år sen byttes dom gamla gårdsnamnen ut mot så kallade belägenhetsadresser, då varje gård fick ett nummer. Men det vill enköpingspolitikern Thomas Rådkvist ändra på, - Det här gjorde att man tappade en del av identiteten på landsbygden. Det gjorde också att det blev svårare att hitta. Jag vill att man ska göra det möjligt för dom som drabbats att ändra tillbaka. Thomas Rådkvist bor själv på landet. Hans gård hette innan ändringen Veckholm getuna. Nu heter den Veckholm 10. Så är det i flera kommuner runt om i landet. I Uppsala län ser det ut så i bland annat bland Håbo, Tierp och Enköping. Ursprunget till adressändringen är ett beslut som togs i riksdagen för snart två år sedan för att underlätta för folk och bostadsräkningen. Precis som lägenhetsnummer i stan skulle varje gård få ett nummer. Och det gamla namnet försvann. När Thomas Rådkvists motion togs upp i fullmäktige en första gång fanns det en stor uppslutning från dom flesta partier om att återgå till det gamla systemet. Men det finns invändningar bland annat att det skulle vara krångligt att återgå till det gamla systemet. Men det är inget som bekymrar Tomas Rådkvist, - Ger man dom som vill en möjlighet att byta tillbaka så behöver det inte bli en så stor apparat. Kostnaden för min del är mindre väsentlig än det övergrepp som kommunen i det här fallet har gjort sig skyldig till.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".