Skatteverket vill få bort svartföretagare

Nu ska Skatteverket satsa på att kontrollera näringsidkare inom kontanthandeln, som till exempel optiker, livsmedelsaffärer och klädbutiker. Från och med 2010 blir det lag på att ha certifierade kassaregister för alla i branschen.

– Alla som säljer varutjänster mot kontant betalning måste ha ett certifierat kassaregister, vilket innebär kassaapparater som är certifierade. Det gör att det kommer att bli betydligt svårare att fuska med det här, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverkets Mälardalsregion.

För tre och ett halvt år sedan började Skatteverket att specialgranska restaurangbranschen och fusket med kassa-apparater. Det har gett staten 2, 2 miljarder i kassakistan. Hur mycket satsningen på övriga branscher inom kontanthandeln kommer att generera, vill Anders Bäck inte spekulera i, utan poängterar att huvudsyftet är att få bort marknadens svarta aktörer.
– Syftet är att skydda seriösa företagare mot illojal konkurrens. Det gäller att spela på samma villkor, säger Anders Bäck.  

Men bland näringsidkarna är det inte alla som välkomnar skatteverkets nysatsning. Adam El Chaabi är franchaiseföretagare och driver en skoaffär i centrala Uppsala.
– Jag tycker att det är toppen. De ska kunna bevaka branscher som restaurangbranschen och klubbar, men inte i en sådan rörelse som min egen, jag är franchisetagare. Jag behöver inte en sådan kontroll från Skatteverket. Egenföretagare ska försöka fokusera på sin egen rörelse, säger Adam El Chaabi som driver en skobutik i Uppsala.

Adam El Chaabi skriver kvitton för hand och använder inte kassaapparat.
– Nu har de skaffat kassasystem som kostar närmare 38.000 kronor. För varje franchiseföretagare är det väldigt, väldigt dyrt. Jag kommer inte att skaffa en, man har tillräckligt med höga kostnader, säger han.  

Lari Honkanen
lari.honkanen@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista