Uppsala

Trängda läkarstudenter ska bli fler

Läkarstudenterna i Uppsala får inte plats i föreläsningssalarna och antalet handledare räcker inte till. Så har det varit i flera år, men trots problemen ska studenterna nu bli ännu fler.

I år har man ökat intaget med fyra studenter per termin och nu ligger ett förslag hos Utbildningsdepartementet om att utöka med ytterligare sexton studentplatser under nästa år.

Jens Jacob Fredriksson är generalsekretare för läkarstudentorganisationen Omsis.

– Problemet är att regeringen säger att det ska finnas fler läkarstudenter men de har inte tänkt på att kvalitet måste kunna säkras. Att det måste finnas många handledare och tillräckligt stora studiesalar när det kommer fler studenter. Det har man inte tänkt på riktigt.

Det är framför allt bristen på handledare som läkarstudenterna tycker är dålig. Redan för två år sen kunde studentförbundet MSF visa att av dom som gjort sina medicinska och kirurgiska terminer så hade till exempel var tredje student aldrig fått gipsa, och nästan en av tio hade inte fått hålla fri luftväg på en patient, trots att dom två momenten är grundläggande för läkarnas yrke. Och växer studentgrupperna växer problemen.

Jens Jacob Fredriksson igen:

– Om man är fem stycken som går med en läkare så kan inte alla göra allt. Blir man sju stycken så får ju ännu färre gör det som dom här sju fick göra. Man kommer inte riktigt till, man får inte se...

Formellt sett är det utbildningsdepartementet som frågar universiteten hur många fler studenter som dom kan göra plats för. Men verkligheten är att utbildningarna känner sig pressade att ta emot fler, trots att dom själva känner att det blir för trångt. Stellan Sandler, ansvarig för läkarutbildningen på Uppsala Universitet säger att dom inte kan säga nej.

– Det är klart att en teoretisk möjlighet har vi men samtidigt är vi tvungna att försöka lösa den här situationen med att utbilda fler läkare. De senaste åren har nästan hälften av de som får en svensk läkarlegitimation en utländsk utbildning, och man anser ju att Sverige måste kunna utbilda sina egna läkare.
Elin Jönsson
elin.k.jonsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista