Uppland

SMHI: "Risk för nya översvämningar"

SMHI varnar nu för att ett riktigt oväder kommer att dra in över Uppland under kvällen. Just nu befinner sig vädret över södra Sverige och har medfört översvämningar liknande de som inträffade i Gimo i fredags.

– Det ser ut som om det är mer nederbörd att vänta, och vi har faktiskt varning ute för stora regnmängder i hela Uppland. Varningen gäller från och med i kväll. Så det ser ut som att de områden som redan är drabbade av översvämning kommer att kunna få fortsatta problem eftersom det kommer att kunna fylla på med ännu mer regn senare under veckan, säger Alexandra Olsson på SMHI.

SMHI varnar alltså för upp emot 70 millimeter regn och vindar på 20 meter per sekund under kvällen. Den varningen riktar sig bland annat till upplandskusten. Det handlar om ett oväder som nu befinner sig över södra Sverige och drar uppåt mot mellersta Sverige. Ovädret över södra Sverige har under dagen orsakat översvämningar liknande de i Gimo i fredags. Då fick gimobon Lennart Bergström sin källare fylld med vatten.
– Det var över tio centimeter vatten, alla rum vart fyllda. Maskiner och annat värdefullt skadades, säger Lennart Bergström vars källarplan i villan översvämmades.

Stefan Zouagui
stefan.zouagui@sr.se

Märtha Hulth
martha.hulth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista